HumanityGreece_Horizontal Logo_White

Οι πυρκαγιές αποτελούν μέρος του καλοκαιριού μας και αυτό είναι πλέον γεγονός

Οι φωτιές που «κατακαίουν» την χώρα μας όλο και αυξάνονται, ενώ ο συνδυασμός των πυρο-μετεωρολογικών συνθηκών, της προβληματικής αποδεδειγμένα, στρατηγικής για πρόληψη και ετοιμότητα, εδώ και δεκαετίες, της αμέλειας ή ακόμη χειρότερα του εμπρησμού λειτουργεί ευνοϊκά στην αύξηση τους.

Φωτιές από αμέλεια, φωτιές από εμπρησμούς, φωτιές από κολώνες ρεύματος, ενίοτε από κεραυνούς, ακαθάριστα οικόπεδα, αυθαίρετη δόμηση και άλλα πολλά καταλήγουν να καταστρέφουν τη φύση και τις ζωές μας. Μια πραγματικότητα στην οποία δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε όλοι εν δυνάμει πολίτες να βρεθούμε σε αυτή την συνθήκη: Την συνθήκη της εγκατάλειψης του σπιτιού, της πειρουσίας μας ή του σημείου που βρισκόμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Οι πυρκαγιές βρίσκονται πλέον στη καθημερινότητα μας, με την αντιπυρική περίοδο να διευρύνεται, ενώ το ερώτημα παραμένει για το αν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με τα μέσα και το υπάρχον σύστημα διοίκησης που διαθέτουμε ως χώρα.

Και ενώ έγιναν κάποιες ενέργειες, προς την σωστή κατεύθυνση ενόψει του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ από το αρμόδιο υπουργείο, όπως η στοχευμένη εκπαίδευση αξιωματικών της Πυροσβεστικής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, η αγορά νέου εξοπλισμού για την άμεση ανίχνευση της φωτιάς και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα στην Αττική σύμφωνα με τις αναφορές που παρουσίασε το Meteo και η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS)*.

To 2023, η Ελλάδα είχε αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη, αφού σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί, με καμένη έκταση περίπου 960.000 στρέμματα στην Αλεξανδρούπολη* ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές για την Ελλάδα ήταν στην τρίτη υψηλότερη θέση που έχουν καταγραφεί, μετά από αυτές του 2007 και του 2021, όταν η Ελλάδα βίωνε παρατεταμένους και έντονους καύσωνες.

Αυτά τα δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις χρόνιες παθογένειες στη γενικότερη λειτουργία των αρμόδιων φορέων ενώ θα έπρεπε να μας απασχολήσει η πρωτιά της χώρας σε καμένες εκτάσεις πιο πολύ από ποτέ.

Πρόσφατη Έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ προβλέπει παγκόσμια αύξηση των «ακραίων πυρκαγιών» έως και 14% μέχρι το 2030 ενώ εως και 50% μέχρι το τέλος του αιώνα. Και ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για τις επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής στις ζωές μας, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι έντονα σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνολική πολυετής απραξία παραμένει. Η WWF σε πρόσφατη έρευνα τονίζει πως το 90% των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο παράγοντα.

Κάθε καλοκαίρι είμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο σκηνικό.

Φωτιές, εκκενώσεις πληθυσμών, εγκαταλελειμμένα ζώα, τεράστιες καμένες εκτάσεις γης, χαμένες περιουσίες και σπίτια, καμένα δάση καμένα ζώα. Πυροσβέστες να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό σε έναν άνισο αγώνα, έχοντας στη διάθεση τους ελάχιστα μέσα.

Εκκλήσεις στα ΜΚΔ για στήριξη και βοήθεια, ομάδες εθελοντών να προσφέρουν εντός των πεδίων, εθελοντικές δράσεις για περισυλλογή και περίθαλψη ζώων, πολίτες να συνδράμουν με αγροτικά, υδροφόρες, γεννήτριες και άλλα πολλά που αποδεικνύουν πως η Ανθρωπιά μας ακόμα ζει αλλά μας υπενθυμίζει πως η συμβολή της εθελοντικής προσπάθειας μέσα από την αλληλεγγύη, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση των πυρόπληκτων ανθρώπων και ζώων.

Για την Ελλάδα του σήμερα, ο Εθελοντισμός θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα επιτυχημένο μοντέλο συμβολής και προστασίας του περιβάλλοντος οριζόντια σε όλη την χώρα, λαμβάνοντας υπόψη και επιτυχημένα παραδείγματα όπως αυτό της Γερμανίας ή της Πορτογαλίας όπου εκεί, υπάρχει σε κάθε πόλη ή χωριό αντίστοιχη οργανωμένη εθελοντική ομάδα με συνεχείς εκπαιδεύσεις των πολιτών, ενημερώσεις, παροχή σύγχρονου εξοπλισμού με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Μέσα από το εθελοντικό κίνημα η αλληλεγγύη διευρύνεται και η συνεισφορά γίνεται τρόπος ζωής.

Μην μπερδεύουμε την Πολιτική Προστασία με την πολιτική αδιαφορία

Σε καμία περίπτωση όμως, ο εθελοντισμός, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τον Κρατικό Μηχανισμό που είναι υποχρεωμένος να ανταπεξέρχεται σε αυτές τις συνθήκες και να διαμορφώνει εκείνα τα σύγχρονα πλάνα ενεργειών τα οποία θα αποτρέψουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις επιβλαβείς επιπτώσεις από μια τεράστια καταστροφή χωρίς να συνδέεται η Πολιτική Προστασία με την πολιτική αδιαφορία.

*https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3355

*https://climate.copernicus.eu/esotc/2023/wildfires

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ