10410 – Μπορείς να καλείς για καταγγελίες κακοποίησης ζώων σε όλη την χώρα

Αμέσως μετά την καταγγελία, θα γίνεται η διερεύνηση του περιστατικού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση. Από εδώ και στο εξής, οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν στον πενταψήφιο αριθμό 10410 και θα μπορούν άμεσα να αναφέρουν κάθε κακοποίηση ζώου αδέσποτου ή και δεσποζόμενου, χωρίς να χρειάζεται να πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Αμέσως μετά την καταγγελία, θα γίνεται η διερεύνηση του περιστατικού. Η επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας του τηλεφωνικού κέντρου για την καταγραφή καταγγελιών κακοποίησης ζώων, γεννά ελπίδα ενώ αμέσως μετά την καταγγελία θα γίνεται η διερεύνηση του περιστατικού.

Οι αστυνομικοί που θα καταγράφουν τις καταγγελίες, θα έχουν έδρα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κατεχάκη και θα ενημερώνουν άμεσα το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που έχει συμβεί το καταγγελλόμενο περιστατικό. Από εκεί θα ξεκινά η διερεύνηση ενώ με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα μπορούν άμεσα να αναφέρουν κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώου, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Σε ανακοίνωση της, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς τονίζει ότι το βήμα αυτό είναι σημαντικό για τη χώρα, αλλά δεν αναμένεται να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από την κακοποίηση ζώων. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η γραμμή είναι ένα ακόμα εργαλείο για παροχή πληροφοριών σχετικά με την κακοποίηση ζώων και ζητάει να αποφεύγονται οι ανώνυμες καταγγελίες γιατί με αυτό τον τρόπο οι υποθέσεις δεν θα μπορούν να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αφού δεν θα υπάρχουν μάρτυρες.

Ειδικότερα, αναφέρει πως «η ύπαρξη γραμμής δεν σημαίνει μετάθεση ευθύνης, το χειρότερο θα ήταν ο καθένας να κάνει ανώνυμα τηλεφωνήματα και να μην δίνει τα στοιχεία του. Οι υποθέσεις αυτές πιθανότατα δεν θα φθάσουν σε δίκη».

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που ήταν χθες Τρίτη 4 Οκτωβρίου, είναι σίγουρα μία ημέρα που θα έπρεπε να λειτουργεί ως ημέρα υπενθύμισης, για όλα τα ζώα που είναι αδέσποτα (ας μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλος), για ζώα που ζουν σε αντίξοες συνθήκες, που έχουν υποστεί κακοποίηση, που χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Ωστόσο, η μέρα αυτή δεν είναι αρκετή καθώς αυτό το θέμα θα έπρεπε να υπενθυμίζεται όλο τον χρόνο με κάθε περιστατικό και αφορμή.

Κανένα ζώο απροστάτευτο!

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ