Η Ελλάδα προ των πυλών για δυνατό καύσωνα ημερών – Τηλεφωνική Γραμμή του Humanity Greece για στήριξη

Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στην χώρα από την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2022, ένας εξαιρετικά δυνατός καύσωνας έχει προβλεφθεί ότι θα πλήξει την χώρα μας, με θερμοκρασίες 40°C και άνω. Εντυπωσιακοί χάρτες δείχνουν πώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καλπάζουν δίνοντας προειδοποιήσεις από την διεθνή κοινότητα πως θα ζήσουμε την πιο καυτή εβδομάδας παγκοσμίως.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40, 41 βαθμούς, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Γραμμή Ενημέρωσης & Στήριξης για ευάλωτους συνανθρώπους ενόψει του Καύσωνα 210 5226 379

Το Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο ενεργοποιεί το Τηλεφωνικό Κέντρο 210 5256 379, από την Τετάρτη 11.07 έως την Τετάρτη 18.07 καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας για παροχή καθοδήγησης και στήριξης, ενώ όλοι οι εθελοντές του Humanity Greece βρίσκονται στην 1η γραμμή στηρίζοντας τους ευάλωτους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας μέσω της παροχής ειδών πρώτης ανάγκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 5226 379

Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο: Μυλλέρου 76, Μεταξουργείο

www.humanitygreece.org

Κεντρική Εικόνα: AP Photo/Yorgos Karahalis

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ