Περισσότεροι από 1.000.000 πρόσφυγες διέφυγαν από την Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενημέρωσε για τον αριθμό ατόμων που έφυγαν από την Ουκρανία για να μεταβούν σε γειτονικές χώρες. Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν διαφύγει έχει πλέον ξεπεράσει τo 1.000.000.

Στην Ελλάδα έχουν καταφθάσει 2.189 Ουκρανοί πρόσφυγες.

575.100 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Πολωνία

ΟΗΕ για το κύμα προσφύγων

Οι αρχές και ο ΟΗΕ αναμένουν ότι το κύμα των προσφύγων θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο ρωσικός στρατός δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην Ουκρανία στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Κριμαία που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία και οι ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο αυτονομιστών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης, 25.000 πολίτες Ουκρανίας –κυρίως γυναίκες– ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου στην ιστοσελίδα https://migration.gov.gr/ukraine/ αναφέρει λεπτομερώς πληροφορίες στην ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα για τη διαδικασία εισόδου Ουκρανών προσφύγων, τις υλικές παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας, καθώς και ειδικές οδηγίες για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ξεκινάει η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου help desk από Δευτέρα έως Παρασκευή (07.00-22.00) για την παροχή πληροφοριών σε ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα (τηλ: +30 213 1629600), ενώ παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση.

Ουκρανοί πολίτες οι οποίοι δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα (τηλ. +30 23230 41079). Εκεί θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ